Recomandare Online

Glutenul – intre moda si necesitate

Exista desigur o tendinta in fond, dar si un fenomen de moda. Trebuie sa urmam cu totii acest val de moda alimentara, inlaturand glutenul din alimentatia zilnica? Nu este chiar cazul… Glutenul se gaseste in grau, fibre si in toate cerealele pe care le utilizam in principiu pentru fabricarea painii, a patiseriilor si a pastelor dar si in nenumarate feluri de mancare pre-gatita.

Dieta Gluten Free sau nu?

Glutenul este folosit pentru a conferi volum si elasticitate produselor de patiserie devenind astfel omniprezent in alimentatia noastra. Insa de cativa ani, o tendinta extrem de inflexibila vizeaza inlaturarea completa a glutenului din alimentatie.

Exista de altfel o reala explozie de noi raioane alimentare cu produse « fara gluten » ceea ce ne face sa inclinam catre ideea de fenomen de moda si marketing. Numeroase personalitati din lumea show biz, si chiar sportivi de rang inalt precum campionul de tenis Novak Djokovic se poarta ca imagine – ambasadori ai regimurilor fara gluten.

Astfel, glutenul este neprielnic sanatatii? Adevarat sau fals? Adevarat, caci produsele « fara gluten » sunt indispensabile pentru persoanele care au boli de colici si pentru cei intoleranti la gluten. Pentru aceste persoane, consumul de gluten poate angaja o inflamare intestinala severa. Iar in consumare repetitiva, persistenta poate provoca simptome alarmante de la diaree cronica, pierdere in greutate, varsaturi, oboseala, probleme articulare pana la afectiuni neurologice. Caci glutenul distruge putin cate putin intestinul gros provocand carente si denutritie. Dar cu totul fals pentru oamenii ce nu au nici o patologie caci valoarea nutritionala a produselor fara gluten, mai ales a proteinelor, vitaminelor si mineralelor este mai mica decat cea a alimentelor care contin gluten. Poate deci sa rezulte ca un regim fara gluten poate provoca numeroase carente prejudiciabile sanatatii, mai ales prin folosirea aditivilor care trebuie sa substituie glutenul in legarea painii.

Acestia nu sunt mai buni pentru sanatate si de asemenea, sunt mult mai scumpi. In general daca urmam rezultatele comparative ale studiilor stiintifice, acestea denota ca alimentele « fara gluten » sunt  de 2-2.5 ori mai scumpe decat omoloagele. Specialistii in gastro enterita reclama ca nu exista nici o explicatie logica, nici un beneficiu semnificativ care sa demonstreze ca un regim fara gluten ar fi de folos la persoanele care nu manifesta nici un dezagrement. Astfel, daca nu sunteti victimele unei intolerante la gluten, se pare ca este preferabil pentru sanatate si portofel sa nu cedati modei « fara gluten ».

Leave a Reply