Viata lui Alexandr Puskin
Aleksandr Sergheevici Puskin s-a nascut in 1799 in Moscova si a trait pana in 1837 cand a decedat in Sankt Petersburg. A fost poet, romancier, dramaturg, el a fost considerat cel mai mare poet al tarii sale si fondatorul literaturii ruse moderne.
Tatal lui Puskin venea dintr-o veche familie de boieri, mama sa fiind nepoata lui Abram Hannibal, care, conform traditiei, era un print abisian cumparat ca sclav la Constantinopol si adoptat de Petru cel Mare. La fel ca multe familii aristocrate, la inceputul secolului al XIX-lea parintii lui Puskin au adoptat cultura franceza, iar el si fratii sai chiar au invatat sa vorbeasca, sa scrie si sa citeasca in aceasta limba.
Copiii au ramas mult timp in grija bunicii lor materne, care le-a spus povesti despre stramosi, insa toate in limba rusa. In casa bunicii din apropierea Moscovei, viitorul poet a vorbit cu taranii si a petrecut foarte mult timp in preajma lor, a participat la diverse activitati, devenind astfel un copil precoce, mai ales din punct de vedere imaginativ. A citit foarte mult in biblioteca tatalui sau, lucru care l-a ajutat sa se dezvolte si mai mult pe latura literara.
In 1811, Puskin a intrat la Liceul Imperial proaspat infiintat, liceu care mai tarziu a inceput sa-i poarte numele, loc in care a inceput cariera sa literara cu publicatia „Mesagerul Europei”.
In timpul liceului, el a inceput si prima sa lucrare majora, poezia romantica „Ruslan si Ludmila”, scrisa in stilul poeziilor narative ale lui Ludvico Ariosta si Voltaire, dar cu un decor vechi rusesc.
In 1817, Puskin a acceptat sa lucreze intr-un birou strain din Sankt Petersburg, unde a frecventat un cerc literar exclusivist. In versurile si epigramele sale politice, larg raspandite sub forma de manuscris, el s-a facut purtatorul de cuvant al ideilor si aspiratiilor celor care urmaru sa participe la Miscarea Decembrista din 1825, care s-a dovedit fara succes in stadiul timpuriu in care se afla.
Anticariat care cumpara carti | cumparatori de carti vechi | www.anticariat-carti.com
Printre operele sale se numara poezii, basme, teatru, romane, nuvele si povestiri. Iata cateva exemple: „Prizonierul din Caucaz”, „Fratii haiduci”, „Poltava”, „Calaretul de arama”, „Micile tragedii”. Aveti aceste opere sau altele de acelasi autor? Reprezint un anticariat care cumpara carti si sunt interesat de tot ce tine de acest autor. Suntem cumparatori de carti vechi sau noi, iar daca aveti si doriti sa vindeti, nu trebuie decat sa accesati www.anticariat-carti.com si sa ne dati de stire!