Recomandare Online

Minciunile – de ce mint copiii si ce putem face in acest sens

Cei mai multi copii spun minciuni la un moment dat, dar puteti parea surprinsi atunci cand mint pentru prima data. Invatand ce inseamna o minciuna, invata sa faca diferenta dintre aceasta si adevarul, ceea ce face parte din educatia celor mici. Este, insa, esential sa le transmiteti copiilor ceea ce inseamna onestitatea si ce au de castigat daca spun adevarul. Motivele pentru care ei mint sunt de obicei urmatoarele: vor sa ascunda ceva pentru a nu intra in necazuri; vor sa vada cum reactionati daca mint; pentru a face povestea lor sa para mai interesanta; pentru a atrage atentia; pentru a obtine ceva ce isi doresc.

Cand incep copiii sa minta?

Pot invata sa spuna minciuni de la o varsta frageda, in general in jurul varstei de trei ani. Acesta este momentul in care cei mici isi dau seama ca nu cititi ganduri, deci pot spune lucruri despre care voi sa nu stiti ca nu sunt adevarate.

Copiii mint mai mult intre 4 si 6 ani. Copiii se vor descurca mai bine la a spune lucruri neadevarate lucrand la expresia faciala, dar si la tonul vocii. Atunci cand ajung la varsta la care merg la scoala, minciunile pot fi spuse mai des, el cunoscand mai multe lucruri si cuvinte acum, dar avand si capacitatea de a intelege mai bine cum gandesc oamenii. La opt ani, pot minti cu succes, chiar fara a fi prinsi.

Cum ii incurajam pe copii sa spuna adevarul? Odata ce copiii cresc suficient de mari pentru a intelege diferenta dintre minciuna si adevar, este important sa ii incurajam sa fie sinceri. Puteti face acest lucru subliniind importanta onestitatii in familia voastra si laudandu-l atunci cand spune adevarul- chiar daca uneori dureaza ceva timp pana sa il spuna. De asemenea, ii puteti da semnale prin care sa inteleaga ca nu va place atunci cand va minte. De exemplu, sa ii spuneti „Atunci cand nu imi spui adevarul, ma superi si ma dezamagesti.”. Atunci cand copilul inventeaza o poveste, raspundeti-i „Este o poveste minuntata, dar am putea sa o transformam intr-o carte”- astfel ca va fi incurajata imaginatia celui mic, dar nu si minciuna.

Leave a Reply