Laptele de capra contine lactoza?
Laptele de capra este un aliment extrem de hranitor care a fost consumat de oameni de mii de ani. Cu toate acestea, avand in vedere ca aproximativ 75% din populatia lumii este intoleranta la lactoza, adesea persoanele cu intoleranta vor sa stie daca acest lapte de capra contine lactoza si daca poate fi utilizat ca o alternativa lactata.
Lactoza este principalul tip de carbohidrat ce se gaseste in lapte. Este un dizaharid format din glucoza si galactoza, iar corpul are nevoie de o enzima numita lactaza pentru a o digera. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu mai produc aceasta enzima dupa intarcare – la varsta de aproximativ 2 ani.
Astfel, devin intoleranti la lactoza, iar consumul de lactoza poate declansa simptome precum balonare, flatulenta, diaree si dureri abdominale. Persoanele cu intoleranta la lactoza isi pot gestiona simptomele fie limitand cantitatea de alimente care contin lactoza, fie urmand o dieta fara lactoza.
Laptele de capra contine lactoza
Asa cum s-a mentionat mai sus, lactoza este principalul tip de carbohidrat din lapte si, ca atare, laptele de capra contine si lactoza.
Cu toate acestea, continutul sau de lactoza este mai mic decat cel al laptelui de vaca. Laptele de capra este format din aproximativ 4,20% lactoza, in timp ce laptele de vaca contine aproape 5%.
Desi nu exista nici o cercetare stiintifica care sa sustina acest lucru, oamenii de stiinta considera ca un alt motiv pentru care unii oameni tolereaza mai bine laptele de capra – in afara de continutul sau mai scazut de lactoza – se datoreaza faptului ca este mai usor de digerat.
Moleculele de grasime din laptele de capra sunt mai mici in comparatie cu cele din laptele de vaca. Aceasta inseamna ca laptele de capra este usor digerat de cei cu un sistem digestiv sensibil – asa cum este cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza.
In concluzie, persoanele cu intoleranta severa la lactoza ar trebui sa evite laptele de capra, deoarece contine lactoza.
Insa cei cu o intoleranta usoara s-ar putea bucura de cantitati moderate de lapte de capra si de produsele secundare ale acestuia – in special iaurt si branza.