Recomandare Online

Intariti-va imunitatea cu ajutorul vitaminei D3

Este bine cunoscut rolul foarte important pe care il are vitamina D in mentinerea starii de sanatate a organismului uman, dar si in buna dezvoltare a acestuia, motiv pentru care proaspetilor parinti li se recomanda sa administreze bebelusilor inca de la nastere.

Vitamina D este esentiala pentru organismul uman, contribuind la mentinerea sanatatii pe tot parcursul anului.

 

Care sunt beneficiile vitaminei D3?

Vitamina D necesara organismului este furnizata de alimente (productie exogena) si sintetizata de pielea expusa la lumina soarelui (productie endogena). Acesta din urma este stocat in ficat, muschi si tesuturi adipoase pentru a fi folosit iarna de catre organism.

Expunerea la soare este o conditie esentiala pentru aportul de vitamina D. Astfel, persoanele care nu prea ies afara, mai ales vara, sau care locuiesc in zone cu lumina solara limitata, trebuie sa aiba grija sa nu dezvolte o deficienta.

Vitamina D este liposolubila si este prezenta mai ales in alimentele grase, precum ficat de cod, hering, macrou, sardine, somon. De asemenea, se gaseste si in carne de organe, oua, unt si branza. Industria alimentara s-a obisnuit deja sa o adauge la diverse produse, lapte, cereale, produse lactate, biscuiti, ceea ce permite consumatorilor sa-si controleze aportul zilnic de vitamina D.

Aceasta joaca un rol esential in organism, unde este implicata in unele dintre cele mai importante procese care au loc in interiorul organismului:

  • absorbtia calciului si a fosforului;
  • mineralizarea osoasa: are efect protector asupra tesutului osos, prevenind rahitismul in copilarie si osteoporoza la varstnici;
  • contractia si reinnoirea fibrelor musculare;
  • reglarea hormonala.

 

Cum se utilizeaza vitamina D3?

Majoritatea populatiei adulte este deficitara de vitamina D, motiv pentru care ar trebui sa ceara sfatul medicului lor pentru a primi doza corecta de vitamina D pe care sa o administreze. In plus, aceasta poate fi completata si prin alimentatie, consumand alimente care contin aceasta vitamina, dar si printr-o expunere resonsabila la soare.

Totusi, in cele 3 luni de iarna, este recomandat ca oamenii sa isi suplimenteze alimentatia prin administrarea vitaminei D sub forma de tablete. Astfel, sistemul imunitar va fi mai puternic.

Leave a Reply