Recomandare Online

Factori de risc pentru cancerul de col uterin

Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul papilomului uman (HPV), un virus comun care poate fi transmis de la o persoana la alta in timpul sexului.

Exista multe tipuri de HPV. Unele tipuri de HPV pot provoca modificari la nivelul colului uterin al unei femei, care pot duce la cancer de col uterin, in timp ce alte tipuri pot provoca veruci genitale sau cutanate.

HPV este atat de obisnuit incat majoritatea oamenilor il primesc la un moment dat in viata lor. HPV nu cauzeaza de obicei simptome. Pentru majoritatea femeilor, HPV va disparea de la sine; cu toate acestea, daca nu, exista sansa ca in timp sa provoace cancer de col uterin.

Alte lucruri care pot creste riscul de cancer de col uterin pot fi:

  • Avand HIV (virusul care cauzeaza SIDA) sau o alta afectiune care face dificila lupta corpului impotriva problemelor de sanatate;
  • Fumat;
  • Utilizarea pilulelor contraceptive pentru o lunga perioada de timp (5 sau mai multi ani);
  • Avand mai multi parteneri sexuali.

Cum pot reduce riscul?

Cel mai important lucru pe care persoanele il pot face pentru a preveni cancerul de col uterin este sa se vaccineze devreme si sa efectueze teste periodice de screening.

Vaccinul HPV

Unele tipuri de cancer ginecologic sunt cauzate de virusul papilomului uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala foarte frecventa. Vaccinul HPV protejeaza impotriva tipurilor de HPV care cauzeaza cel mai frecvent cancere de col uterin, vaginale si vulvare.

Vaccinarea impotriva HPV previne noile infectii cu HPV, dar nu trateaza infectiile sau bolile existente. Acesta este motivul pentru care vaccinul HPV functioneaza cel mai bine atunci cand este administrat inainte de orice expunere la HPV.

Daca vaccinarea se incepe inainte de varsta de 15 ani, se recomanda o schema de 2 doze, cu dozele administrate la 6-12 luni. Pentru persoanele care incep seria dupa varsta de 15 ani, vaccinul este administrat intr-o serie de 3 doze. Alti pasi pentru a ajuta la prevenirea cancerului de col uterin

  • Stop fumat;
  • Folosirea prezervativelor in timpul sexului;
  • Limitarea numarului de parteneri sexuali.

Leave a Reply