Enciclopedia Britannica – stiinta si traditie
Encyclopaedia Britannica, varianta latina pentru British Encyclopaedia, este o enciclopedie de cunostinte generale in limba engleza. A fost scrisa de aproximativ 100 de editori full-time si mai mult de 4000 de colaboratori. Versiunea din 2010, adica a 15-a editie, care se intinde pe 32 de volume si 32.640 de pagini, a fost ultima editie tiparita. Se evidentiaza acum printre multele carti vechi de vanzare din anticariatul online Printre Carti, asa ca daca doriti o colectie de carti enciclopedice bune, acum este momentul!
Britannica este enciclopedia in limba engleza a carei tiparire a durat cel mai mult timp, adica 244 de ani. Pentru prima data a fost publicata intre 1768 si 1771 in capitala scotiana Edinburg, sub forma de trei volume. In timp a crescut ca marime , a doua editie ajungand la 10 volume, iar pana la a patra editie a ajuns la 20 de volume. Statura sa in crestere ca lucrare savanta a ajutat la recrutarea unor contribuabili importanti, iar editiile 9 (1875-1889) si 11 (1911) sunt enciclopedii de reper in intreaga lume stiintifica.
In anul 1933, Britannica a devenit prima enciclopedie care a adoptat revizuirea continua, adica este retiparita, fiecare articol fiind actualizat. In martie 2012, Encyclopaedia Britannica a anuntat ca nu va mai publica editii tiparita si ca, in schimb, se va concentra pe publicarea in mediul online.
A 15-a editie a avut o structura in trei parti: o Micropaedia de 12 volume cu articole scurte, in general mai putin de 750 de cuvinte, o Macropaedia de 17 volume de articole lungi si un singur volum Propaedia pentru a da o ierarhie si contur cunostintelor. Micropaedia a fost conceputa pentru verificarea rapida a faptelor si ca ghid pentru Macropaedia. Cititorilor care vor sa aprofundeze anumite informatii li se recomanda sa studieze Propaedia, deoarece aici se gasesc articole mai detaliate.
Carti vechi de vanzare | PrintreCarti.ro
In ultimii 70 de ani, dimensiunea acestei enciclopedii a ramas constanta, cu aproximativ 40 de milioane de cuvinte si jumatate de milion de subiecte abordate. Desi publicata in Statele Unite din 1901, Britannica a mentinut, in cea mai mare parte, ortografia britanica.
Pe site-ul anticariatului PrintreCarti.ro gasiti o serie numita ”Dictionar Enciclopedic Britannica”, iar daca doriti sa intrati in posesia ei, nu trebuie decat sa accesati www.printrecarti.ro si sa comandati!