Drojdia activa si inactiva: beneficii
Drojdia inactiva sau drojdia nutritiva este un concentrat de nutrienti cu multe virtuti de sanatate si frumusete. Desi nu este foarte cunoscuta, drojdia inactiva ofera multiple beneficii asupra sanatatii si poate fi usor integrata in alimentatia zilnica. Spre deosebire de drojdia activa folosita in brutarie si patiserie, drojdia nutritiva nu este activa.
Calorii
Drojdia de bere ofera 323 de calorii la 100g, dar aceasta valoare calorica trebuie sa fie legata de cantitatile consumate. Rar oamenii consuma mai mult de 5 g de drojdie intr-o singura administrare (presarata intr-o salata sau iaurt), care ofera doar 16 calorii pe portie.
Beneficiile drojdiei inactive
Exista foarte multe beneficii. Drojdia este un adevarat concentrat de oligoelemente si vitamine. Acesta este foarte bogata in vitamine din grupa B, care joaca un rol esential in sanatatea pielii si a tegumentelor (unghiilor, parului). Specialistii nutritionisti spun ca nu exista nimic asemanator unei cure cu drojdie, pentru a avea unghii puternice si par stralucitor.
Drojdia activa are puterea de a regenera flora intestinala
Marea sa bogatie in vitamina B9, esentiala in timpul sarcinii pentru buna dezvoltare a fatului, o face foarte utila pentru viitoarele mame. Continutul sau ridicat de oligoelemente si minerale o fac un supliment alimentar ideal in cazul unor mici deficiente nutritionale.
In cele din urma, persoanele predispuse la tulburari digestive (sindromul intestinului iritabil, balonare, colita etc.) isi vor vedea simptomele ameliorate in cateva saptamani cu un aport zilnic de drojdie activa care are capacitatea de a regenera flora intestinala.
Drojdia de bere poate fi consumata sub forma de pulbere sau fulgi, se poate presara pe salate, legume crude sau in produse lactate. De asemenea, este disponibila sub forma de tableta sau capsula pentru persoanele carora nu le place gustul.
Pentru ameliorarea tulburarilor digestive, este esential sa se aleaga o drojdie activa, deci vie si mai ales sa nu fie incalzita. Drojdia de bere deshidratata poate fi pastrata destul de usor intr-un recipient inchis, intr-un dulap departe de umiditate.
Drojdia de bere nu este recomandata persoanelor cu antidepresive, analgezice sau inhibitori de monoaminooxidaza, la care ar putea provoca hipertensiune arteriala brusca. Persoanele care sunt imunocompromise sau care sufera de boli inflamatorii intestinale (Crohn, RCH) ar trebui, de asemenea, sa evite inceperea unei cure de drojdie de bere, precum si a celor care au intoleranta la gluten.