Recomandare Online

Detartrajul dentar: beneficii

Detartajul dentar este o ingrijire esentiala, care trebuie efectuata in mod regulat pentru ca dintii si gingiile sa ramana sanatoase.  Formarea tartrului dentar este un fenomen natural care afecteaza atat adultii cat si copiii.

Acesta este o placa bacteriana care va fi din ce in ce mai dificil de indepartat pe masura ce se aduna si se intareste. Daca pentru multi este doar o problema estetica sau de confort, nu este doar atat, deoarece poate fi o cauza frecventa a inflamatiei gingiilor si, prin urmare, a gingivitei.

Importanta detartrajului regulat

Pentru a intelege pe deplin beneficiile detartrajului, trebuie mai intai ca oamenii sa afle ce este tartrul, de ce se formeaza si efectele negative pe care le poate avea asupra sanatatii dintilor.

Asadar, tartrul este rezultatul intaririi placii dentare, un film format din bacterii, dar si saliva, care se formeaza pe dinti. Este destul de usor de prevenit daca igiena dentara se face in mod regulat (de preferinta dupa fiecare masa). In caz contrar, placa dentara se va infiltra treptat sub gingii, crescand riscul de inflamatie si gingivita.

De ce se formeaza

Tartrul apare mai ales pe incisivii inferiori (langa limba). Culoarea sa poate varia de la alb la maro si se poate extinde pana la partile interdentare ale gurii si la suprafata exterioara a dintilor.

Pentru a gasi adevaratele cauze ale aparitiei si dezvoltarii placii dentare, trebuie ca oamenii sa fie atenti la obiceiurile alimentare si la igiena bucala, acestia fiind primii responsabili:

  • consumul de alimente prea dulci, grase, acide sau acumularea de microorganisme intre dinti;
  • spalarea neregulata a dintilor (mai ales daca se neglijeaza zonele greu accesibile in care placa se va intari si se va ingrosa).

Beneficiile detartrajului

Spalarea regulata a dintilor si utilizarea unui irigator oral cu jet sau ata dentara vor limita efectiv formarea tartrului. Insa este totusi necesar sa se faca un detartraj regulat la medicul dentist – este singura modalitate de a scapa 100% de tartru. Lipsa detartrajului duce la afectarea gingiilor, favorizand proliferarea bacteriilor.

Detartrajul regulat ajuta, de asemenea, la prevenirea dezvoltarii cariilor, va conferi, de asemenea, dinti mai albi (in special la fumatori) si un zambet mai estetic.

Leave a Reply