De ce apare infectia vaginala in timpul sarcinii?
O infectie vaginala in timpul sarcinii nediagnosticata si netratata poate opri sarcina din evolutie si poate afecta dezvoltarea fatului. In lunile de gestatie, apar modificari ale pH-ului vaginal. Din acest motiv, specialistii considera ca este cea mai vulnerabila etapa pentru proliferarea bacteriilor.
Sarcina reprezinta o perioada de schimbare pentru fiecare femeie. Este o etapa in care totul se schimba. De la cele mai vizibile variatii, cum ar fi anxietatea si cresterea in greutate, pana la modificarile putin cunoscute ale corpului, cum ar fi infectiile vaginale.
Rolul hormonilor si infectia vaginala in sarcina
Pe parcursul celor 9 luni de gestatie, nivelul hormonilor feminini se modifica si afecteaza in mod direct pH-ul zonei genitale. In fiecare zi, pH-ul zonei vulvare este acid si mai scazut decat cel al altor parti ale corpului si se situeaza intre 3,8 si 4,2, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
In timpul sarcinii, viitoarea mama sufera diverse modificari hormonale care compromit direct stratul protector de acid. In acest fel, variatia la un pH mai mare de 4,2 poate modifica echilibrul in detrimentul florei obisnuite, ceea ce lasa loc proliferarii germenilor patogeni. Din acest motiv, cele 9 luni de gestatie reprezinta una dintre cele mai vulnerabile etape ale femeii de a dobandi infectii ale tractului ginecologic.
Cum ma protejez de o infectie vaginala in timpul sarcinii?
Fiecare mama trebuie sa aiba o grija speciala pentru a-si pastra zona intima curata si protejata in aceasta etapa importanta a vietii.
- Printre principalele recomandari se numara:
- Purtarea lenjeriei de corp din bumbac.
- Nu trebuie purtata imbracaminte stransa sau materiale sintetice.
- Spalarea lenjeriei cu detergent bland, fara a lasa reziduuri.
- Spalarea zonei intime cu un sapun special cu un pH acid care curata, hidrateaza si ajuta la prevenirea infectiilor din zona vulvoperineala.
- Nu se recomanda folosirea deodorantelor intime, parfumuri sau saruri de baie.
- Trebuie evitate traumele la nivelul regiunii genitale, cum ar fi epilarea cu ceara.
Daca se observa modificari ale secretiei vaginale, mancarime, arsura sau miros urat, trebuie imediat consultat un ginecolog.