Ce sunt alergiile?
O alergie este un raspuns al sistemului imunitar la o substanta straina, care nu este de obicei daunatoare organismului. Aceste substante straine se numesc alergeni. Simptomele resimtite din cauza alergiilor sunt rezultatul mai multor factori.
Alergiile alimentare pot declansa umflaturi, urticarie, greata, oboseala si multe altele. Poate dura ceva timp pentru ca o persoana sa realizeze ca are alergie la alimente. Daca aceasta are o reactie serioasa dupa masa si nu este sigura de ce, trebuie sa consulte imediat un profesionist medical. El poate gasi cauza exacta a reactiei persoanei respective sau o poate trimite la un specialist.
Alergiile severe pot provoca anafilaxie. Aceasta este o situatie de urgenta care poate pune viata in pericol si care poate, de asemenea, sa duca la dificultati de respiratie si la pierderea cunostintei. Daca o persoana intampina aceste simptome dupa ce intra in contact cu un posibil alergen trebuie sa solicite imediat ajutor medical.
Cercetatorii nu sunt foarte siguri de ce sistemul imunitar provoaca o reactie alergica atunci cand o substanta straina, in mod normal inofensiva, intra in organism.
Alergiile au o componenta genetica, ceea ce inseamna ca parintii le pot transmite copiilor lor. Cu toate acestea, doar o susceptibilitate generala la reactia alergica este genetica. Alergiile specifice nu sunt reduse. De exemplu, daca mama este alergica la crustacee, nu inseamna neaparat ca va fi si copilul.
Tratamentul alergic include adesea medicamente precum antihistaminicele, pentru controlul simptomelor. Medicatia poate fi pe baza de prescriptie medicala. Ceea ce recomanda medicul depinde de gravitatea alergiilor fiecarei persoane.
Medicamentele pentru alergii includ: antihistaminice, corticosteroizi, loratadina, cromolin sodic, modificatori de leucotriene sau decongestionante.
Multe remedii si suplimente naturale sunt comercializate ca tratament sau ca o modalitate de a preveni alergiile. Persoanele care stiu ca sunt alergice trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a incerca diverse medicamente, suplimente naturale sau tratamente. Acest lucru este obligatoriu, pentru ca unele tratamente naturiste pot contine, de fapt, alti alergeni si pot agrava simptomele. De exemplu, exista ceaiuri din plante care pot provoca stranuturi. Acelasi lucru este valabil si pentru uleiurile esentiale. Unele persoane folosesc aceste uleiuri pentru ameliorarea alergiilor, dar uita ca acestea pot contine, la randul lor, anumite ingrediente care le pot agrava situatia.
Nu exista nicio modalitate de a preveni alergiile. Exista insa modalitati de a preveni aparitia simptomelor. Cel mai bun mod de a preveni simptomele alergiei este de a evita alergenii care le declanseaza.