Recomandare Online

Ce este gingivita?

Boala gingivala, sau gingivita, este inflamatia tesuturilor din jurul dintilor, care ii sustin pe acestia si este cel mai frecvent rezultat al unei igiene dentare precare. Gingivita este o problema foarte frecventa si poate varia in severitate. Aceasta este caracterizata de gingii rosii, umflate, care sangereaza usor atunci cand dintii sunt periati sau se foloseste ata dentara. Gingivita nu este acelasi lucru cu perodontitia, cu toate ca uneori o persoana poate fi afectata de amandoua.

Implant dentar

Care este diferenta dintre gingivita si boala parodontala? In timp ce gingivita este o inflamatie a gingiilor din jurul dintilor, boala paradontala apare atunci cand osul de sub nivelul gingiilor devine inflamat sau infectat. Gingivita incepe atunci cand resturile alimentare se amesteca cu saliva si bacteriile care formeaza placa care se lipeste pe suprafetele dintilor. In cazul in care placa dentara si tartrul nu sunt indepartate prin periere cu pasta de dinti si ata dentara, ele se mineralizeaza si incep sa afecteze zonele din jur. Tartrul este foarte tare si poate fi indepartat ulterior doar printr-o curatare profesionala (detartraj). Atat placa dentara, cat si tartrul, sunt umplute cu bacterii daunatoare, iar daca ele nu sunt eliminate de pe dinti, pot incepe sa irite gingiile.

Daca este netratata, gingivita se va extinde de la nivelul gingiilor pana la os, si poate conduce la paradontita. In cazul in care osul care sta la baza devine infectat, acesta va incepe sa se retraga si sa formeze un fel de “buzunare” adanci in gingii. Aceste “buzunare” vor colecta apoi bacterii si placa, fiind si mai greu de curatat, ajungand sa se produca si mai multa pierdere osoasa. Daca boala paradontala progreseaza, in sadiile mai tarzii osul este pierdut iar dintii vor incepe sa cada, fiind necesar apoi un implant dentar. In cazul in care ajungeti in acest stadiu, va recomandam sa contactati un cabinet stomatologic, precum DentalCrownHealth, pentru a afla preturi implanturi dentare.

Boala gingivala este cauzata de cele mai multe ori de o igiena orala necorespunzatoare, insa exista si alti factori care cresc riscul de a dezvolta gingivita. Cele mai frecvente sunt: fumatul sau tutunul de mestecat, cresterea hormonala, cancerul si tratamentele sale, stresul sau nutritia nesanatoasa.

Leave a Reply