Ce animal de companie sa ii oferim copilului?
Te intrebi daca este o idee buna sa cedezi capriciile copilului si sa ii cumperi un animal de companie? Dar cum sa il alegi? Care este cel mai potrivit pentru copilul tau? Ce greseli sa eviti in alegerea acestuia? Caine, pisica, porcusor de Guineea, iepure pitic…raspunsurile mai jos.
Un animal de companie util pentru copil. Daca copilul se ocupa de un animal de companie se va simti util. Intelege faptul ca este dependent de ingrijirile sale si se va simti important, valoros. De aceea, animalul de companie trebuie adaptat varstei copilului. Daca nu va putea sa mearga sa il plimbe de unul singur atunci il poti responsabiliza lasandu-l sa ii puna lesa sau sa o puna la loc cand cainele se intoarce de la plimbare.
Un animale de companie linisteste copilul. Psihologii sunt de parere ca animalul ii face doar bine copilului deoarece declanseaza in el o emotie stimulanta, calmanta si creeaza in copil o senzatie de iubire pura. Efectiv, animalul este un prieten pentru copil, pur si simplu. Cu acesta comunicarea este deosebit de simpla si naturala, un animal de companie este loial, ceea ce contribuie enorm la linistea copilului.
Rolul psihologic al unui animal de companie pentru copil. Copilul isi destainuie cu mai mare usurinta unui animal de companie problemele, durerile sau suferintele, are mai mare incredere in el. Un animal de companie joaca un rol psihologic important deoarece faciliteaza exteriorizarea sentimentelor. Acesta este intotdeauna prezent cand are nevoie de el, il linisteste si il inveseleste in momente de tristete si, mai ales, nu isi judeca sau condamna micutul stapan.
Copilul descopera viata cu ajutorul unui animal de companie. Deoarece viata unui animal de companie este relativ scurta, acest lucru ii permite copilului sa descopere cele mai importante etape – nasterea, sexualitatea, imbatranirea si moartea.
Copilul este mai responsabil datorita unui animal de companie. Datorita unui animal de companie copilul intelege notiunea de responsabilitate. Trebuie sa inteleaga faptul ca animalul de companie nu este o jucarie este o fiinta vie care are nevoie de el. Inainte de varsta de 12 ani, copilul nu este responsabil dar poate face lucruri simple precum schimbatul apei sau sa il curete dupa ce vine de la plimbare.