Beneficiile consumului de cafea
Chiar daca sustinatorii care militeaza intens pentru consumul de cafea aduc o serie de argumente solide care privesc consumul acestei bauturi, exista si studii paralelele care recomanda limitarea sau chiar incetarea consumului de cafea in cazul anumitor conditii medicale. Unul dintre motivele pentru care exista dovezi privitoare la efectele asupra sanatatii se refera la interactiunea cafelei cu metabolismul consumatorului.
Subsantele active din cafea sunt asimilate in mod direct de ficat, iar rezuduriile vor fi eliminate de cele mai multe ori prin scaune. Pe de o parte, persoanele care au o rata lenta de metabolizare a organismului nu vor prelucra in mod eficient cafeaua si substantele acesteia. De regula, aceste tipuri de persoane sunt cele carora nu se recomanda cafeaua iar consumul acestei bauturi le pot provoca unele neplaceri.
De asemenea, cafeaua nu se recomanda si in cazul persoanelor care sufera de anxietate, nervozitate si care nu dorm cel putin opt ore pe noapte. Cealalta categorie a consumatorilor vor primi doar un impuls de energie si de vitalitate doar pentru cateva ore. In cazul acestor persoane rata de metabolizare a organismului este una ridicata. Din neumaratele cercetari din domeniu a reiesit faptul ca aproximativ jumatate dintre oameni avem o varietate de gene care ne va incetini rata metabolic, in timp ce cealalta jumatate se va bucura din plin de genele care ne vor ajuta sa asimilam mai bine efectele positive ale consumului de cafea.
Ca o concluzie si ca un raspuns la intrebarea “Este sau nu buna cafeaua pentru consumul zilnic?” putem spune fara sa gresim ca aceasta este buna , sau nu, in functie de capacitatea organismului nostru de a asimila in mod corect consumul de cofeina. Cu alte cuvinte depinde in mare masura de organsimul nostru, de metabolismul nostru precum si de capacitatea genelor de a simila si a transforma substantele active regasite in cofeina in energie.