Autodiversificarea alimentatiei bebelusilor
Autodiversificarea implica faptul ca bebelusul mananca singur, fara a trece prin etapa pireurilor. Bebelusul ia singur hrana cu mainile pentru a o duce la gura. Aceasta abordare, care castiga din ce in ce mai multa popularitate, este numita si diversificare alimentara condusa de copil.
De ce sa alegi autodiversificarea? Exista diverse beneficii ale acesteia atat pentru copil, cat si pentru parinti.
Chiar daca bebelusul nu are inca dinti, acesta poate mesteca mancarea cu gingiile. Cu ajutorul acestei metode de diversificare, bebelusul are ocazia de a descoperi culorile, texturile, aromele si formele diverselor alimente.
Cel mai important aspect este ca bebelusul mananca aceleasi mancaruri pe care le mananca si restul familiei, fara a fi nevoie ca mama sa gateasca separat. Cu toate acestea, parintii trebuie sa acorde atentie alimentelor pe care le consuma si modului de preparare a acestora, pentru ca meniul bebelusului sa fie cat mai divers si in acelasi timp sanatos, bogat in vitamine si in tot ceea ce ii trebuie organismului sa se dezvolte armonios. Astfel, se recomanda evitarea prajelilor, gatitul cat mai sanatos la abur sau in cuptor, evitarea sarii si a zaharului cat mai mult timp posibil, precum si evitarea unor alimente care au valori nutritionale scazute sau prezinta diverse riscuri pentru sanatatea omului (de exemplu, oul crud, anumite specii de peste etc.).
Autodiversificarea ajuta si la dezvoltarea motricitatii fine si a coordonarii ochi-mana si mana-gura, iar semnalele de foame ale bebelusului sunt respectate mai natural odata cu introducerea acestui concept.
Acest tip de diversificare le este potrivita mai ales bebelusilor care refuza piureurile si raspunde nevoii de autonomie a copilului. Mai mult decat atat, parintii pot manca linistiti in acelasi timp cu bebelusul castigand astfel timp pretios pentru a face alte activitati impreuna cu copilul dupa masa.
Exista totusi si dezavantaje ale acestui tip de diversificare, iar cel mai evident este faptul ca murdaria din jur este mult mai mare decat daca bebelusul ar fi hranit cu lingurita de catre cineva. Explorand mancarea, bebelusul o poate imprastia pe masa, pe podea, pe haine sau si-o poate pune in cap.
De asemenea, mesele pot dura mai mult timp, pentru ca ii trebuie acordat bebelusului timp sa exploreze si sa manance in ritmul sau.