Recomandare Online

Alaptarea si constipatia la bebelusi

Aproape fiecare parinte se ingrijeste de sanatatea tractului digestiv al bebelusului. O scadere a numarului de miscari intestinale indica adesea constipatie la bebelusi. Partea buna este ca bebelusii care sunt alaptati in exclusivitate sunt rareori constipati, chiar si atunci cand acestia nu au miscari intestinale pentru perioade lungi de timp. Constipatia poate indica o problema grava de sanatate la sugari, totusi, este important sa recunoastem semnele si sa stim cum sa o tratam.

Diagnosticarea constiparii

Constipatia se refera la aspectul scaunului. Scaunele uscate, tari sau scaunele mici, arata constipatie. Copiii plang adesea de dureri inainte si in timpul miscarilor intestinale, se inrosesc la fata si isi trag picioarele pana la stomac. Urmele de sange din scaun pot indica, de asemenea, constipatie, deoarece scaunul dur poate provoca mici leziuni pe peretele rectal.

Deshidratarea este cea mai frecventa cauza de constipatie la sugarii care sunt alaptati exclusiv. Scaderea cantitatii de urina, de saliva, precum si aspectul scufundat al ochilor si parul moale, indica deshidratarea. In mod normal, pana cand copilul are varsta de aproximativ 6 saptamani, laptele matern al mamei este de 90% apa. Deci, creste posibilitatea copilului de a-si restabili hidratarea. In timp ce scurgerile mici, ocazionale de apa sunt sigure pentru bebelusii alaptati, cantitatile mai mari de apa nu sunt benefice si pot provoca un dezechilibru electrolitic.

Alergii la mancare

Alimentele consumate de mamele care alapteaza pot duce la reactii alergice si, ocazional, la constipatia bebelusului. Gazul produs de reactiile la aceste alimente din stomacul copilului poate, de asemenea, sa contribuie la disconfort si agitatie, chiar si in absenta unei constipari reale. Produsele lactate facute din lapte de vaca sunt cele mai vinovate si pot provoca disconfort. In cazul in care sunt suspectate alergii alimentare, mamele trebuie sa elimine alimentele suspecte din dieta lor pentru a preveni reactiile alergice la copil.

Cauze rare

Daca modificarile dietetice nu atenueaza constipatia sau daca copilul nu castiga in greutate, consultati medicul pediatru. In cazuri rare, constipatia sugarilor poate fi cauzata de o mica deschidere rectala care impiedica trecerea scaunului. Bolile congenitale, cum ar fi boala Hirschsprung, pot provoca, de asemenea, constipatie in cazuri rare.

Cand nu trebuie sa va faceti griji

Un copil alaptat poate avea un numar scazut de miscari intestinale in jurul varstei de 6 saptamani, iar bebelusii pot merge una pana la doua saptamani fara sa aiba vreunul. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca laptele matern este „formulat” pentru o digestie optima, deci exista mai putine deseuri de eliminat. In plus, colostrul dispare din laptele matern in acest moment. Fara efectele laxative ale colostrului, bebelusul trebuie sa invete sa-si controleze muschii pentru a elimina scaunele. Atata timp cat scaunele sunt moi si bebelusul urineaza in mod normal, este putin probabil ca acesta sa fie constipat.

Leave a Reply