Activitatile extrascolare transfroma elevii mediocri in elevi de succes
Activitatile extrascolare au un rol foarte important in educatia copiilor. Nu doar notele bune la scoala sunt suficiente pentru a face ceva in viata, pentru a-si pune mintea la contributie si sangele in miscare, ci si activitatile extrascolare care nu se rezuma la spatiul scolar si urmaresc formarea unor competente si abilitati din punct de vedere al atitudinii, comportamentului si manifestarilor sociale, altele decat cele care se dobandesc pe plan formal.
Activitatile de tip extracurricular sunt diverse si se pot desfasura in mai multe moduri.
Unii copii pot alege activitati de voluntariat, altii sa viziteze institutii de cultura, in vreme ce exista si copii implicati in activitati cu scop ecologic, desfasurarea de scenete sau concerte, etc. In scoli se incurajeaza desfasurarea unor astfel de activitati extracurriculare, iar elevii care fac dovada in acest sens cu siguranta vor avea o alta prestanta in fata profesorilor si vor fi apreciati si de catre colegi.
Activitatile extrascolare se desfasoara in afara orelor de clasa obisnuite, care nu trebuie sa perturbe procesul de invatamant si trebuie sa raspunda nevoilor formative dar si recreative al elevilor. Unii elevi au talent in muzica, arte plastice, altii sunt pasionati de sport, literatura sau unele mestesuguri. Toti trebuie indreptati catre activitatile extracurriculare, indeosebi daca scoala nu este una de tip vocational. Elevii care vor sa isi puna mintea la contributie pot alege cursuri de sah, de arta teatrala, de literatura sau limbi straine. Cei care sunt mai inimosi, pot sa isi ofere timpul si sa si-l dedice activitatilor de voluntariat sau actiunilor ecologice.
Exista, totodata si elevi dornici de aventura si cunoastere. Pentru acestia, excursiile si vizitarea galeriilor de arta si a muzeelor reprezinta o activitate scolara foarte importanta. Sunt si elevi care vor sa practice un sport si fie aleg volei, fotbal, baschet sau handbal (cele mai cunoscute si apreciate), fie aleg karate, arte martiale sau gimnastica. Sunt si elevi care vor sa se destinda si sa isi manifeste talentele artistice prin dans popular sau modern, prin cursuri de pictura sau modelaj. In principiu, conteaza sa ii placa elevului ceea ce face, sa isi aleaga singur activitatea extracuriculara pentru a o face din placere, pentru a nu se simti in niciun fel obligat si pentru a manifesta interes fata de ceea ce urmeaza sa faca in timpul sau liber.