Abilitatea de a schimba o anvelopă în caz de nevoie
Orice şofer trebuie să ştie cum să schimbe o anvelopă. O pană se pot întâmpla oriunde, iar un telefon mobil nu este un substitut pentru a rezolva problema în cel mai scurt timp. Din fericire, schimbarea unei anvelope nu este o operaţiune atât de grea! Dacă sunt respectate următoarele recomandări, orice novice şi orice profesionist poate pleca liniştit la drum.
Articolele care ar fi trebuit să nu lipsească din nicio maşină sunt următoarele:
-
Cheie tubulară;
-
Anvelopă de rezervă complet umflată;
-
Manualul vehiculului;
-
Cric auto.
În cazul în care oricare dintre aceste articole lipseşte sau este deteriorat, şoferii ar trebui să-l înlocuiască rapid cu altul nou. Mai mult decât atât, trebuie să se asigure că umflă în mod regulat anvelopa de rezervă la service-ul recomandat de producătorul de vehicule. Presiunea aerului din cauciucul de rezervă ar trebui şi ea verificată de fiecare dată când sunt verificate şi cauciucurile actuale. Verificarea presiunii ar trebui să se facă în fiecare lună, precum şi înainte de deplasări mai lungi.
Există câteva articole care nu vin cu vehiculul în momentul achiziţionării, dar care ar trebui să fie depozitate în portbagaj, în cazul în care este nevoie să fie schimbată o pană:
-
Lanternă cu baterii de lucru;
-
Pelerină de ploaie;
-
Suport mic de lemn pentru fixarea cricului,
-
Mănuşi.
De îndată ce şoferul a realizat că a făcut pană, trebuie să reducă lent viteza şi să se orienteze spre o zonă dreaptă. Spre exemplu, o parcare goală ar fi un loc ideal, datorită faptului că pământul nivelat va împiedica rularea vehiculului.
Şoferii nu trebuie niciodată să încerce să schimbe roata prea aproape de o zonă cu trafic intens, pentru că se impun anumite manevre, iar un spaţiu sigur este mult mai indicat. În plus, şoferii nu trebuie să îşi facă nicio grijă legată de eventualitatea producerii unui accident cauzat de neatenţia celor din jur.
Trebuie pornite luminile „intermitente”, care vor ajuta alţi şoferi să vadă autovehiculul situat pe marginea drumului. Pentru a evita un accident, acestea trebuie pornite imediat ce şoferul a realizat situaţia în care se află.
Odată oprită maşina, trebuie activată întotdeauna frâna de mână, pentru că în felul acesta se va reduce la minimum posibilitatea rulării vehiculului, ceea ce ar putea pune în pericol viaţa şoferului.