Recomandare Online

Traditii de Craciun in Polonia

Craciunul in Polonia este o sarbatoare anuala extrem de apreciata, ca in majoritatea tarilor crestine.  Aceasta tara este in mare masura catolica, iar Ajunul Craciunului este o zi foarte importanta si aglomerata pentru polonezi. Polonia are multe traditii de Craciun ce pot fi sarbatorite atat in ​​cadrul familiei, cat si in public.  Spre exemplu, vizitatorii Poloniei pot admira pomii de Craciun amenajati in pietele orasului, cum ar fi bradul din centrul Varsoviei. Pietele din Cracovia atrag vizitatorii in toata luna decembrie si vand mancaruri traditionale, cadouri si suveniruri.

Cele mai importante traditii de Craciun in Polonia

In Polonia, Adventul este perioada in care oamenii devin mai pasnici, incercand sa isi aminteasca mai mereu adevaratul motiv al Craciunului. Unii dintre ei incep sa mearga la Biserica destul de des. In timpul Adventului, oamenii isi pregatesc locuintele pentru Craciun.  Casele si apartamentele sunt curatate si impodobite cu multe decoratiuni.

  • Sarbatoarea Craciunului in Polonia este cunoscuta sub numele de Wigilia. In mod traditional, casa este curatata si toata lumea poarta cele mai frumoase haine. Masa principala de Craciun se serveste seara si se numeste „Kolacja wigilijna” (cina de Craciun). Este un obicei sa nu se serveasca mancarea pana cand prima stea nu este vazuta pe cer. Cei mici stau si privesc cu atentie cerul pentru a vedea prima stea. Pe masa sunt 12 feluri de mancare – sunt menite sa ofere noroc pentru urmatoarele 12 luni. Aceste feluri de mancare sunt de obicei fara carne, desi aceasta restrictie nu exclude prepararea pestilor. Crapul este adesea principalul fel de mancare al mesei. Pestele in sine este cumparat in mod traditional cu cateva zile mai devreme in viata si inoata in baie pana cand este ucis de doamna casei.
  • Toata lumea trebuie sa manance sau cel putin sa incerce o parte din fiecare fel de mancare. Pentru catolici, cele 12 bucate simbolizeaza cei 12 ucenici ai lui Iisus. Ca in multe tari catolice, Ajunul Craciunului este adesea o „zi de post”, ceea ce inseamna ca unii nu mananca nimic decat dupa apusul soarelui.
  • Exista foarte multe colinde cantate in Polonia si fiecare regiune are colindele proprii. Cele mai populare sunt „Wśród nocnej ciszy” (In linistea noptii), „Bóg się rodzi” (Dumnezeu se naste), „Lulajże Jezuniu” (Sleep baby Jesus) si „Dzisiaj w Betlejem” (azi in Betleem).

Leave a Reply