Factori care afecteaza mobilitatea unui scaun rulant
Se crede adesea in mod eronat ca ceea ce afecteaza mai mult manevrabilitatea unui scaun cu rotile este greutatea utilizatorului si a materialelor din care este fabricat cadrul pentru scaunul rulant. Cu toate acestea, alti factori legati de frecarea scaunului rulant vor afecta rezistenta, intretinerea si, in cele din urma, mobilitatea. Printre acesti factori apar probleme biometrice (dimensiunea si pozitia rotilor, distanta dintre axe si unghiuri) si altele direct legate de utilizarea scaunului rulant. Luand in considerare toti acesti factori, nu numai ca veti alege cel mai bun carucior rulant, dar veti rezolva si mai usor problemele de mobilitate.
Caruciorul rulant
Obiectivul principal al scaunului rulant este acela de a garanta utilizatorului o functionalitate sporita, confort si mobilitate maxima. Atunci cand evaluati un scaun cu rotile, trebuie sa luati in considerare patru factori: distributia greutatii intre roti, locatia centrului de greutate, zona in care va fi folosit scaunul si aspectele tehnice legate de marime, material, tip de roti.
Distributia greutatii unui utilizator de scaun rulant este definita de distributia greutatii intre rotile din fata si rotile din spate. Astfel, cu cat greutatea pe rotile din fata este mai mare, cu atat forta de frecare este mai mare, necesitand mai mult efort pentru a pune scaunul in miscare. O distributie traditionala de 50% intre roti, va garanta stabilitatea si va micsora efortul. O distributie de 80% pe rotile din spate si 20% pe rotile din fata, ofera mai multa mobilitate.
Posibilitatea de a deplasa centrul de greutate al scaunului va permite o reglare optima a distributiei greutatii. Se recomanda adaptarea centrului de greutate la nevoile utilizatorului.
Rotile joaca un rol crucial in mobilitatea scaunului. Anvelopele moi si confortabile absorb socurile, dar produc mai multa frecare. Anvelopele solide nu se adapteaza suprafetelor de sol, dar faciliteaza mobilitatea. In ceea ce privestea dimensiunea rotilor, cu cat sunt mai mici, cu atat se vor uza mai repede. Daca folositi scaunul in interior, este de preferat ca rotile din fata sa fie mai mici deoarece permit multe manevre. Afara sau pe teren dificil, ar fi bine sa aveti un scaun cu rotile din fata mari, socul fiind mai bine atenuat.
Magazinul Ortopedic ofera o gama larga de scaune rulante din care puteti alege ceea ce este potrivit nevoilor beneficiarului. Accesati www.magazinulortopedic.ro pentru sfaturi personalizate de la expertii colaboratori.