Negocierea salariului
Este acea perioada a anului din nou – timpul pentru a negocia salariile. Companiile au avut o luna sa se uite inapoi la performantele lor in comparatie cu anii trecut, iar acum este momentul sa examineze salariile angajatilor pentru anul urmator.
Tehnici pentru negocierea salariului
- Negocierile, fie pentru salariul initial, fie pentru cresterea acestuia nu tin de motive personale ci sunt tranzactii de afaceri. Asadar, intr-o negociere nu se va discuta despre motivele pentru angajatul are nevoie de marirea de salariu, sau despre cum un anumit coleg castiga mai mult. Nevoile personale nu fac parte din activitatea angajatorului, iar salariul colegului nu priveste niciun alt angajat.
- Avand in vedere negocierea salariului de inceput, nu vor fi mentionate asteptarile salariale pana cand candidatul nu este intrebat. In primul rand, candidatul la postul respectiv trebuie sa prezinte interes pentru job si nu pentru o suma de bani. Astfel, candidatul trebuie sa demonstreze angajatorului modul in care va influenta compania. Trebuie sa arate ca va aduce o valoare mai mare companiei decat ar putea face alti candidati – sa fie increzator in abilitatile si experienta sa, dar nu arogant si laudaros.
- Si in cazul unui angajat, avand in vedere negocierea salariului deja existent, acesta trebuie sa demonstreze cum munca lui conduce la cresterii valorii companiei. Ce trebuie facut?
- Momentul in care se decide a avea loc negocierea trebuie ales cu atentie – in niciun caz intr-o perioada stresanta, a unei situatii de criza financiara sau mai ales, in cazul in care compania se confrunta cu concedieri. Angajatul nu trebuie sa para mai preocupat de plata decat de orice provocare cu care se confrunta compania.
- La negociere, angajatul trebuie sa fie pregatit cu o lista cuprinzand cele mai recente realizari si cum au dus acestea la un succes mai mare pentru organizatie in general. Exista situatii in care munca unui angajat este subevaluata si merita o remunerare mai mare.
- Angajatul trebuie sa ramana increzator si pozitiv. Sa nu uite ca aceasta este o situatie prietenoasa, de afaceri si nu o confruntare. El nu trebuie sa ameninte niciodata ca renunta la job sau sa dea ultimatumuri.