Ce beneficii aduce consumul de coacaze negre si rosii pentru organism?
De foarte multi ani, fructele mici insa foarte nutritive de coacaze negre si rosii sunt privite de catre specialisti mai mult decat o simpla gustare sau un simplu fruct, ci mai degraba un remediu excelent pentru anemie, oboseala cronica, afectiuini cardiace si respiratorii si leziuni ale pielii. Aceste fructe racoritoare si un pic acrisoare sunt ideale pentru o dieta de vara. Din punct de vedere al beneficiilor, atat fructele negre, cat si cele rosii au beneficii similare. Coacazele sunt bogate in vitamina C si in antioxidanti, in fier, calciu, potasiu, flavonoizi, in pectine, vitaminele B2, B1, B6 iar lista poate continua.
De ce sa consumi coacaze negre si rosii proaspete sau congelate?
Fructele de coacaze negre si rosii au un efect important de reglare a starii de spirit si de eliminare completa a stressului si a oboselii. Aceste fructe au substante active care produc la nivel cerebral unele reactii pozitive pentru a elimina dezechilibrele cauzate de anxietate, de deficit de somn sau de surmenaj. Pentru cei care au nevoie de un supliment pentru sistemul imunitar, coacazele sunt extrem de benefice. Antioxidantii pe care ii contin ii ajuta sa faca fata oricarei amenintari cu infectii bacteriene sau virale.
Coacazele aduc si multiple beneficii asupra sistemului nervos. Consumul de coacaze pe parcursul a 2-3 saptamani poate imbunatati functiile cognitive si poate ajuta la oxigenarea creierului, imbunatatind atentia si memoria si prevenind cele mai importante afectiuni neurologice. In plus, acestea contin suficient fier, vitamine si minerale, pentru a ajuta corpul sa faca fata anemiei.
Deoarece au un continut ridicat de fibre, acestea au efecte si asupra sistemului digestiv. Specialistii recomanda atat consumul simplu de coacaze, cat si sub forma de diferite preparate. Coacazele pot fi amestecate cu iaurt, pot fi introduse in smoothie-uri si in sucuri naturale, dar si in tarte si in prajituri sau chiar in salate.
Un consum constant de coacaze negre si rosii sau cel putin un consum al acestor fructe in sezon este indicat atat persoanelor care au diferite probleme de sanatate, cat si persoanelor care nu sufera de nicio afectiune.