Cauzele aparitiei escarelor – ce rol are o saltea antiescare
Atat personalul medical, cat si persoanele care nu au cunostinte in acest domeniu stiu ca escarele de decubit apar in cazul persoanelor imobilizate la pat pentru perioade lungi de timp, iar o saltea antiescare poate fi folosita si chiar este recomandat sa fie folosita din primele saptamani in care persoanele sunt imobilizate. Ulceratiile de presiune, o data aparute, se dezvolta extrem de rapid si pot fi foarte dificil de tratat.
Presiunea sustinuta poate intrerupe complet circulatia sangelui din zonele corpului care sunt vulnerabile, iar fara o cantitate de sange suficienta, tesuturile nu primesc oxigen, nu primesc substante nutritive si mor. Escarele de decubit apar atunci cand aportul de sange este intrerupt pentru cateva ore.
Ce rol are o saltea antiescare in prevenirea si tratarea acestor leziuni
Escarele de decubit sunt cauzate de presiunea continua asupra pielii pusa de planul osos sau de saltea, frecarea de unele suprafete si pastrarea aceleiasi pozitii mai mult timp in pat si scaun cu rotile. Escarele de decubit variaza din punct de vedere al simptomelor, in functie de etapele de evolutie ale acestora.
Asadar, escarele de decubit de gradul 1 sunt caracterizate de mancarime, roseata si caldura la atingere, cele de gradul 2 sunt caracterizate de vezicule dureroase, cele de gradul 3 sunt adanci si afecteaza tesuturile, iar escarele de gradul 4 au un risc de infectie foarte mare si in acest caz oasele si tendoanele devin vizibile.
Escarele apar la pacientii imobilizati la pat, factorii de risc incluzand varsta inaintata, reducerea perceptiei durerii, o dieta alimentara deficitara, incontinenta urinara sau fecala si un indice de masa corporala prea mare sau prea mic. Tratarea escarelor nu este usoara, dar prevenirea lor, da! Folosirea unei saltele antiescare este cea mai buna alegere a pacientilor imoblizati si a ingrijitorilor.
Scaun cu rotile | saltea antiescare | Magazinulortopedic.ro
Escarele mai putin grave se vindeca in cateva saptamani cu un tratament adecvat, insa uneori, in cazuri foarte grave, poate fi nevoie de interventii chirurgicale pentru curatarea ranii si indepartarea infectiei. in cazuri usoare, se recomanda indepartarea tesutului mort, folosirea de antibiotice si pansarea continua a pacientului, precum si folosirea saltelei antiescare recomanda specialistii Magazinulortopedic.ro.
In concluzie, achizitionarea si folosirea unei saltele antiescare este cea mai buna alegere pentru prevenirea unor complicatii foarte grave si pentru a usura viata pacientilor imobilizati la pat.